Saturday, October 23, 2010

ASAL USUL SENI GAYUNG FATANI!!!KAITANNYA DENGAN ISLAM...

Seni Gayung Fatani diasaskan oleh Syeikh Abd.Rahman Bin Tahir yang dikenali sebagai Lebai Rambut Panjang. Beliau berasal dari Pattani (Fathani ejaan lama) di selatan Thailand. Berhijrah ke negeri Kedah kira-kira awal tahun 1890-an. Sebagai seorang alim yang memiliki ilmu persilatan,beliau dapat menggunakan ilmunya membentuk masyarakat menghampirkan diri kepada Allah. Iaitu masyarakat yang dapat bertanggungjawab kepada diri,masyrakat dan negara. Gelaran Lebai Rambut Panjang timbul kerana beliau memiliki rambut yang panjang separas bahu sesuai dengan susuk tubuhnya yang sasa dan tinngi lampai.

Sehubungan dengan usaha mengembangkan ilmu persilatan, beliau membuka gelanggang silih berganti. Kini terbukti dengan ramainya pendekar dan gurur seni silat yang dihasilkan masih gigih mengembangkan aliran perguruan ini. Keistimewaan aliran perguruan ini menjadi nyata apabila aliran perguruan ini menjadi perguruan terkemuka dan berkembang ke seluruh dunia apabila munculnya kepimpinan Allahyarham Haji Anuar Haji Abdul Wahab sebagai seorang yang bertanggungjawab mengasaskan Pertubuhan Seni Gayung Fatani Malaysia.

Masyarakat di Utara Semenanjung,Thailand,Kemboja,Burma dan Vietnam telah lama mengamalkan jenis perguruan ini sejak zaman keagungan kerajaan Melayu Lama. Sehingga kini aliran perguruan ini dikenali di kalangan pendekar sebagai "Gayung".

Asal usul nama Gayung Petani (Pattani/Fathani/Fatani) menurut Tuan Haji Ramli Abd.Rahman (anak kepada Syeikh Abd.Rahman) dan telah dipersetujui oleh seluruh guru-guru dan pendekar adalah sempena nama negeri asal pengasasnya iaitu Negeri Petani(sebuah negeri Melayu di Selatan Thailand), kini sebuah daerah yang ramai didiami masyarakat Melayu Islam.

Namun perkataan "gayung" adalah berasal dari Melayu Tanah Pagar Ruyung. Hasil gabungan perkataan ilmu "Gayung" dan Silat Petani lahirlah "Gayung Fatani". Dengan persetujuan seluruh Guru-guru Tua,Ahli-ahli Tua, Guru Utama dan Dato' Sri Haji Kamaruddin Mohd Isa (seorang murid tua) serta Jawatankuasa penubuhan Seni Gayung Fatani Malaysia bersetuju aliran perguruan ini didaftarkan dengan nama "SENI GAYUNG FATANI".

ORANG PUTIH VS ORANG MELAYU= SIAPA PANDAI SILAT??

SENI GAYUNG FATANI DI EROPAH

Seni gayung fatani telah berkembang di eropah dengan usaha En. Abd. Rahman Ismail melatih jurulatih Ausria. Jurulatih tersebut telah membuka gelanggang (school) di beberapa tempat di eropah.

Sesungguhnya semua kejayaan sejak dari awal hingga ke hari ini adalah hasil kegigihan,keazaman,dan sikap kerjasama dari seluruh ahli perguruan ini. Bagi pihak Guru-guru Tua,Guru Utama dan ahli jawatankuasa,SGFM mengharapkan semoga usaha murni ini diteruskan mengikut kemampuan masing-masing.
RAMAI DI ANTARA PESILAT GAYUNG FATANI DI EROPAH MEMELUK ISLAM!!!!

Hal ini terbukti apabila orang eropah yang mempelajari seni gayung fatani memeluk islam.Di dalam seni gayung Fatani itu sendiri mengamalkan kerohanian islam dan tidak bercanggah dengan Islam itu sendiri.Selain itu falsafah Gayung Fatani sendiri iaitu "SEMPURNA SILAT APABILA ISLAM".
Oleh itu, kita sebagai orang Melayu seharusnya berbangga dengan harta pusaka nenek moyang kita iaitu seni Silat. Siapalah lagi yang hendak belajar dan memperkembangkan seni silat ini. kalau bukan kita bangsa Melayu sendiri. Jamganlah kita mudah alpa dan leka serta membanggakan seni mempertahankan diri yang lain. Akibatnya seni warisan MelAYU iaitu Silat sendiri kita tinggalkan dan lupakan padahal ia merupakan salah satu ilmu perang yang dituntut ileh Islam yang telah dibawa oleh ulamak-ulamak zaman silam..Wahai bangsaku!!!!Bersama-samalah renungkan...